Reede, aprill 12, 2013
 

Komisjoni liige: Murdsime ühinemislepingu selgroo

Erakogu
Kärdla linna ja Kõrgessaare valla ühinemiskomisjoni liige Artur Valk leiab, et leping, mida eelmisel nädalal hääletasid elanikud, pole pärast üht konkreetset muudatust enam seesama.
Teisipäeval, kaks päeva pärast rahvaküsitlust, arutas ühinemiskomisjon parandus- ja muudatusettepanekuid, mida tehti kahe omavalitsuse ühinemislepingusse. Kokku oli neid 30 ringis ja valdavalt oli tegemist pisiparandustega, mille poolt ka Valk hääletas.
Enne kaks, nüüd üks valimisringkond
Põhimõtteline erinevus on tema hinnangul selles, et 14. märtsil kahe omavalitsuse elanikele laiali saadetud ühinemislepingus oli kirjas kaks valimisringkonda, Kõrgessaare ja Kärdla. Nüüd hääletati sisse Lembit Lühi ettepanek, et valimised toimuks ühes valimisringkonnas.
Artur Valk andis sellele muudatusele ainsana vastuhääle. “Mind hämmastab, et seesama komisjon, mis kuu aega tagasi võttis ühinemislepingu vastu konsensuslikult, hääletas nüüd nii põhimõttelise muudatuse poolt,” nentis ta.
Kõrgessaare vallavolikogu esinaine Aili Küttim ütles, et oli algul ka ise vastupidisel seisukohal. “Pärast järelemõtlemist leidsin, et oleme üks vald ja ajame ühte asja,” ütles Küttim.
Valk leiab, et kuna rahvas on juba hääletanud, ei tohiks nii põhimõttelisi muudatusi sisse viia: “See muudatus murdis lepingu selgroo.”
Seadusandja annab võimaluse säilitada ühinevates omavalitsustes eraldi valimisringkonnad kahtedel järjestikustel valimistel. Antud juhul võinuks kahes omavalitsuses eraldi ringkonnad olla nii 2013. kui 2017. aasta valimistel.
Valgu arvates andnuks see väiksema elanike arvuga Kõrgessaare valla jaoks ühine­mistel natuke võrdsema positsiooni, sest Kärdlas on ligi 3000 ja Kõrgessaares vaid 1100 valijat.
“Oponendid võivad öelda, et me valime ju ühtset volikogu, see on õige, aga kui seadusandja sellist võimalust üleminekuperioodiks lubab, siis võiksime seda kasutada,” ütles Valk. “Seda enam, et ka me ise leppisime niimoodi kokku – mind paneb imestama, et see otsus nii libedalt läbi läks.”
Muudatust toetasid komisjoni kümme liiget: Helika Villmäe, Georg Linkov, Ants Vahtras, Anton Kaljula, Ivo Eesmaa, Reet Kokovkin, Tiit Harjak, Aili Küttim, Mati Kiivit ja Jaanus Valk. Ainsana hääletas vastu Artur Valk.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411