Teisipäev, aprill 30, 2013
 

Aira Toss juhib Eesti Erametsaliitu

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Metsandusvaldkonna asjatundja Aira Toss (44) sai üle-eestilise “ametikõrgenduse” – eelmisel nädalal valiti ta juhtima Eesti Erametsaliitu.
Erametsaliit (EEML) on metsaühistute katusorganisatsioon ja selle juhatusse kuuluvad metsaühistute esindajad Eestimaa erinevatest paikadest.
Kuulsast Ehrpaiside suguvõsast pärit ja viiendat põlve metsandusega seotud Aira Toss on juhtinud 14 aastat Hiiumaa metsaseltsi ja varasemalt olnud kaks perioodi ka erametsaliidu juhatuse liige. Kuigi metsaomanikke on mõlemast soost, on Toss esimene naine selles ametis. Enne teda juhtis liitu Aira onupoeg Taavi Ehrpais, kes jätkab ka liidu uues juhatuses.
“Püüan kaasa aidata, et säiliks metsaomanike põlvkondlik järjepidevus ja nad sooviksid olla metsaomanikud,” sõnastas Toss oma eesmärgi.
Tüdruk, sina jääd siia paika!
Erametsaliidu kontor on Tallinnas, igapäevatööd teevad seal tegevjuht ja projekti­juht.
Juurde tulnud kohustused panevad Tossu tihedamini mandri vahet käima, kuid kodusaart ta uue ameti pärast jätta ei kavatse. Õnneks saab tänapäeval väga palju tööd ära teha ka meili, telefoni ja skaibi teel. “Loomulikult jään ma Hiiumaale, selles ei muutu küll mitte midagi,” kinnitas Toss.
“Hiiumaal jätkan oma kohustuste täitmist, siin on minu peamised tööd ja tegemised ning kodu.” Ta kinnitas, et kui ta poleks saanud jääda Hiiumaale, poleks ta seda ametit vastu võtnudki.
1992. aastal Hiiumaale kolinud Aira Toss ütles, et tema on “kahe jalaga selle maatüki peal keset merd ja ei kavatse siit kuhugi ära kolida”. Muuseas, juba kaks kuud pärast Hiiumaale tööleasumist ütlesid metsavahid talle, sina, tüdruk, saad naljast aru, sina jääd siia paika!
Nõustab ja koolitab
Metsa “saagi” valmimine võtab tunduvalt kauem aega kui vilja salve saamine, seega peab inimpõlvede kaupa metsa õigesti majandama. Aastast 2007 jagabki Toss konsulendina Hiiumaa metsa­omanikele hüva nõu ja koolitab soovijaid. Koolitusi, muuseas, tehakse kõigile huvilistele, sest seltsi liikmeskonda kuulub vaid 30 protsenti erametsaomanikest. “Tark metsaomanik teeb õigeid valikuid, majandab oma metsa paremini,” selgitas Toss, miks kedagi koolitustest eemale ei jäeta.
Eraomanike käes on Eestis umbes pooled ja Hiiumaal kaks kolmandikku metsast. Tihti on need kehvematel ja liigmärgades paikades. Riigile jäid tavaliselt vanad mõisametsad, mis asusid parematel kasvukohtadel. Nii ka Hiiumaal.
Oma metsas ei põrista
Pühalepa vallas elav Aira Toss rääkis, et tema on tüüpiline väikemetsaomanik
12 hektari metsa ja 2 hektari kadastikuga. “Mina ei lähe oma metsa saega, seal teen tööd kiini ja labidaga – mulle ei meeldi metsas põrisevad tööriistad,” ütles Toss ja rääkis, et lõppraiet laseb teha töömeestel, aga metsa istutab ja metsakultuuri hooldab koos pojaga ise.
Juba 1986. aastal Eesti põllumajandusakadeemias metsamajanduse inseneriks õppima asudes teadis ta, mida see töö endast kujutab. “Tegelikult olen terve elu metsaga seotud olnud ja sellega kokku kasvanud,” ütles Toss. “Olen metsas kasvanud, mõistsin, mida õpin ja tegin valiku teadlikult, mets on minu jaoks loomulik keskkond.”
Aira poeg Vahur valis oma tee ja läks õppima keemiat, kuid kodus läheb Vahurgi metsa, ema sõnul tunneb ja teab ta metsa ning oskab seal toimetada.
“Unistasin hingerahust, mis mul nüüd olemas on ja rõõmu teeb, kui näen, kuidas inimene on oma metsas õnnelik,” selgitab Aira Toss, kellel metsast rääkides nägu särama lööb. “Metsas on võimu ja väge ja sellesse tuleb suhtuda aupaklikult, mitte mitšurinlikul põhimõttel – me ei oota looduselt armu­ande, me võtame neid ise.”

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411