Teisipäev, märts 19, 2013
 

Süüta küünal küüditatute mälestuseks

Hiiumaalt saadeti 25. märtsil 1949. aastal oma kodudest kaugele Siberisse 270 inimest, põhiliselt naised, lapsed ja vanurid. Noorim neist oli kolmepäevane imik, üks vanimatest oli 85. sünnipäeva pidav vanaema.
Hiiu vabadusvõitlejate ja represseeritute ühing, Kärdla Johannese kogudus, naiskodu­kaitse ja Hiiu maa­valitsus kutsuvad küüditamise aasta­päeval, 25. märtsi õhtul kõiki Kärdla kiriku ees oleva Poisi mälestusmärgi juurde, et süüdata koos küünlad Hiiumaalt küüditatute mälestuseks. Samuti palutakse süüdata mälestusküünlad ka koduakendel.
Hiiu vabadusvõitlejate ja represseeritute ühingu liige Vilma Tikerpuu juhtis tähele­panu, et vaid paar päeva pärast 64. aasta möödumist sellest inimsusevastasest kuriteost, tähistab Eesti Vabariik 27. märtsil priiuse põlistamise päeva, mil Eesti Vabariigi okupatsioonijärgne vabadusperiood saab pikemaks kui okupatsioonieelne priiusepõli.
“Tänapäeval oleks mõeldamatu, et meie riigi kodanikud peaks veel kord midagi sellist üle elama, et vanglasse, mahalaskmisele ja kaugele Siberisse asumisele saadeti vaid seepärast, et mõni sõber või lähedane oli Eesti sõjaväes või riigiametnik… On tohutult hea meel, et terve uus põlvkond on kasvanud repressioonide ja hirmuta. Siiski tasub kunagisi koletuid tegusid mäletada ja meeles pidada kasvõi vaid seetõttu, et neil enam kunagi mitte korduda lasta,” rääkis Tikerpuu.
Küüditamise aastapäeva mälestuspalvus Kärdla kirikus algab esmaspäeval, 25. märtsil kell 19, laulab kirikukoor.
Kell 19.30 helisevad
kirikukellad ja kõigile 270le nõukogude okupatsiooni ohvrile süütavad kiriku juures mälestusküünlad Hiiumaa noorkotkad, kodutütred ja naiskodukaitsjad.
Poisi juurde küünlaid süütama ja Nõukogude okupatsiooni ohvreid mälestama oodatakse kõiki, kellele on armas Eesti riigi julgeolek.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411