Reede, märts 8, 2013
 

Söögisellid mekkisid mahetoitu

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Kärdla kooli 5. klassi ja Käina kooli 4. klassi õpilased avastasid tippkokkade juhendamisel uusi maitseid ja õppisid kasutama Hiiumaalt pärit mahetoiduaineid.
Hiidlaste koostöökogu veab LEADER projekti “Sirguvad söögisellid”, mille eesmärgiks hakata kasutama rohkem kohalikku toitu nii lasteaedades kui koolisööklates.
Projekti juht Ly Kaups rääkis, et kui eelmises kohaliku toidu propageerimise projektis koolitati koolikokkasid, siis nüüd püüavad õpetada nad lapsi neid toite sööma. “Kokad võivad küll valmistada imelisi sööke, aga kui lapsed neid ei taha ega oska neid roogasid hinnata, on sellest vähe kasu,” selgitas Kaups.
Kohaliku toidu väärtusi tutvustatakse õpilastele toiduvalmistamise käigus ja nii harjutatakse õpilasi ka erinevate maitsetega. “Püüame õpilastele näidata, mis vahe on kohalikul ning kaugelt toodud ja töödeldud toiduainetel,” ütles Kaups.
Kärdla ühisgümnaasiumi 5. klassi õpetaja Heli Tomson ütles, et tema õpilased ootavad järgmist kokkamist ning eelmisel korral söödi ära kõik, mis ise valmistati. Õpilastele maitsesid  isegi juurviljakrõpsud ja püreesupp.
“Tore, et meie lastega tegelevad oma ala spetsialistid, kes tutvustavad kohalikku toitu, koostavad huvitavaid retsepte ja õpetavad neid toite algusest lõpuni ise valmistama,” ütles Tomson.
Koostöös koolisööklaga on tema õpilastel kavas koostada südamenädalaks tervislik menüü.
Mahehamburger!
Lisaks osalevad projektis ka Käina gümnaasiumi 4. klassi õpilased. Nemad said osa Saaremaa mahetootja Aivar Kallase mahehamburgeri õpitoast. “Esmalt tegime selgeks, mis teeb hamburgerist ebatervisliku toidu ja siis õppisime, kuidas sellest teha tervislik roog,” selgitas Kallas. Siiski tuletas ta meelde, et hamburgereid ei ole tarvis süüa liiga sageli ning eelistada tuleks kohalikest toiduainetest kodus valmistatud toitusid.
Kallas tutvustas ka õpilastele mahetoodete märki, mille järgi tunneb ära poes tervisliku ja puhta toidu.
Õppeköögis jagas ta lapsed kolmestesse gruppidesse ja igaüks sai ülesande; kes viilutas ja praadis pikkpoissi, kes lõikas kurki, kes valmistas kastet või grillis kukleid.
Kolm noormeest olid ametis sibula koorimise ja hakkimisega. “Ma olen ka varem sibulat puhastanud ja hakkinud, kui kodus pitsat valmistame,” ütles Heinrich Vannas suurt sibulat koorides. Sama kinnitas ka ta klassivend Sepo Sedrik. Tema ütles, et talle meeldib abistada ema magustoitude valmistamise juures. Marko Murro ütles, et tema on küll aidanud pitsat valmistada, aga sibulaid pole varem koorinud.
Meisterkokk Heli Hahndorf jagas õpilastele näpunäiteid, kuidas teha mahekohupiimast kohukesi ja ütles, et lapsed teevad süüa palju innukamalt kui täiskasvanud: “See on nende jaoks uus ja huvitav tegevus ja nad naudivad seda.”
Ta lisas, et tuttavad maitsed sobivad lastele esialgu rohkem, aga lapsed on katsetajad ja neid tuleb lihtsalt õpetada uusi maitseid avastama.
Supp kees kaamera ees
Samal päeval kui söögisellid toiduvalmistamist õppisid, filmis TV3 Hiiumaal saadet “Põllult potti”. Tippkokk Ants Uustalu valmistas saates koos õpilastega Käina kooli õppeköögis mahepiimast makaronisuppi. Tegemist oli erilise piimasupiga, mille valmistamisel kasutati ka muna ja kuivatatud puuvilju.
Uustalu rääkis saates, et Eestis on kaks head piirkonda, kust leida head ja usaldusväärset toodangut, üks Võru- ja teine Hiiumaa. “Mulle meeldib Hiiumaal, sest siin on puutumatu loodus ja asjad, mida siin tehakse on nii naturaalsed,” kinnitas Uustalu.
Ta rääkis, et kasutab üldse palju mahetooraineid, mille eelis on ka intensiivsem, puhtam ja parem maitse. “Mahetooteid kasutades oled kindlasti tervem ja rõõmsam kui pritsitud toiduaineid tarbides,” ütles Uustalu, “ja mahetoodetest saab teha väga maitsvaid toite.”
Tippkokk kinnitas, et on väga tähtis anda lastele häid maitseelamusi, sest maitsemeeled ja söögiharjumused arenevad välja väga noorena ja hiljem eriti ei muutu. “Me võime kolida teise riiki ja olla õnnelik või kurb, aga söögiharjumused jäävad samaks elu lõpuni,” nentis Uustalu.
Projektijuht Ly Kaups ütles, et koolides töötavad huviringid, kus õpilased saavad end arendada nii spordis, kunstis kui muusikas, aga ka maitsmismeelt saab ja tuleb arendada. Ta soovitas koolide juurde luua kokandusringid, kus õpitaks tundma toiduaineid, nende maitset ja väärtust ning seda, mida neist valmistada saab.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411