Reede, märts 1, 2013
 

Pool aastat vanem kui vabariik

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Eesti vabariigi aastapäevaaktusel Pühalepa vallavanemalt Ants Oravalt lillekimbu saanud Pühalepa valla kõige vanem elanik Liidia Piilberg on pool aastat vanem kui Eesti vabariik – sündinud 5. juulil 1917.
Kogu oma elu on ta jäänud truuks kodupaigale Vahtrepa küla Lepistu talus. “Mees viidi Venemaale “ülikooli”, sai kakskümmend viis pluss viis ja mina pidin üksinda majapidamisega hakkama saama,” meenutas Piilberg. Pärast amnestiat tuli mees koju tagasi, aga nüüd on vanaproua juba 29 aastat lesepõlve pidanud.
Ta ei oskagi öelda, miks ta aastatest hoolimata nii kõbus ja tegus on: “Olen teinud kõiki töid, mis talus tarvis sahkamisest lehmalüpsini ja seaküna valmistamiseni.”
Kahest lapsest elab tema juures üks, tütar Milvi Altmets (75). “Kodus teeme Milviga kordamööda kõiki töösid, mis tarvis,” kinnitas Liidia. “Toon puid, koristan tube, teen süüa, lume lükkab labidas ära, kord on see Milvi, siis minu käes.” Pooleteistkilomeetrise poe­reisi teeb Liidia suvel rattaga, talvel tõukekelguga, samamoodi käib pühapäeviti kirikus. “Mis pikk maa see ikka on, ma käin igal hommikul umbes kilomeetri kaugusel mere ääres, pärast veel toon puid ja vahel võtan vardad kätte ja koon. Kampsunit pole tänavu kudunud, sest tahtjat pole, aga pool valda on täis inimesi, kellel on minu kootud vaibad,” rääkis Piilberg. Õhtuti vaatavad nad tütrega veel “seebikaid” ja ongi päev möödas.
“Miks ma ei peaks rõõmus olema, kui mul on kõik hästi,” kinnitas vanaproua optimistlikult.

HELJA KAPTEIN

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411