Reede, märts 8, 2013
 

Müürsepad võistlustules

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Hiiumaa ametikooli restaureerimise eriala õpilased osalevad esmakordselt vabariiklikul suurvõistlusel Noor Meister 2013.
Ametikooli noored müürsepad Sander Hindrikus ja Ragnar Elmi peavad võistlustööna ehitama betoonblokkidest sokliga, eenduvate osadega tellismüüritise, mille otstes kandvad postid.
Võistlustöö kujutab endast väikese maja viiluotsa ülesladumist joonise järgi. “Ega ma täpselt ette ei teagi, mida poisid tegema peavad,” ütles ametikooli müüri- ja pottsepatööde õpetaja Veikko Martin.
Õpetaja hinnangul sõltub palju joonise lugemise oskusest ja õige tegevusplaani koostamisest. Ka peavad võistlejad välja arvutama õiged mõõdud ja planeerima tööde järjekorra. “Põhiline, et nad joonisest õigesti aru saavad,” rõhutas Martin.
Oskuste lihvimine
Kaks päeva enne võistlust olid noormehed koos õpetajaga ametis oskuste lihvimisega ja ladusid müüri kooli õppe­klassis.
Ametkooli teise kursuse puit- ja kiviehitiste restaureerimise eriala õpilane Sander Hindrikus ütles, et müüriladumine pole raske töö, rohkem on nikerdamist ja sobitamist, et kõik kivid ja nende vahed oleksid õiged. Ta lisas, et võistluste tarbeks polnud midagi tarvis juurde õppida, aga kõike omandatut peab täpselt jälgima.
“Restauraatoril läheb tarvis väga erinevaid oskusi ja üks nendest on kindlasti müüri ladumine,” kinnitas Hindrikus ja ütles, et võistlustel saadud kogemust peab ta plussiks töölesaamisel.
Teine võistkonna liige, sama eriala kolmanda kursuse noormees Ragnar Elmi ütles, et pole eriti pabistaja tüüp ning katsub ka võistlusel rahulikult oma tööd teha ja mitte mõelda sellele, mis võib valesti minna. Siiski märkis ta, et põhiliselt võib eksida mõõtude arvutamise ja müüri loodimisega. “Hirmu pole, aga enne sõitu kavatseme veel hoolega harjutada,” kinnitas Elmi.
Telefonid korjatakse ära
Õpetaja arvas, et hirm tuleb alles siis, kui võistlejad töö kätte saavad ja neil pole mitte kellegi käest nõu küsida. “Juhendaja juurde enam kahe päeva jooksul neid ei lubata,” selgitas Martin. Võrdse kohtlemise tarbeks korjatakse kokku isegi kõik sidevahendid ja võistlejad peavad ise hakkama saama.
Materjal on kohapeal olemas, aga sellega peab täpselt välja tulema, raisata ei tohi. Hinnatakse ka tööohutust, töökoha korrashoidu. Üks tegur on ka aeg, mille jooksul peab töö valmis olema. “Valisime kõige nobedamad õpilased, kes arvatavasti antud ajaga töö valmis jõuavad,” selgitas Martin. Võitma esmakordselt osalejad veel ei lähe, selleks on puudu kogemustest.
Võistlustulle lähevad kutsehariduskoolide müüritööde õpilased, kokku 11 kaheliikmelist võistkonda.
Kokku võtab mõõtu 300 kutseõppurit 21 alal.
Suurvõistlus toimub neljandat korda ja lisaks kutsemeistrivõistlustele on tänavu avatud töötoad, kutseharidusmess ja seminarid õpetajatele.
Noor Meister 2013 kestab 8.–9. märtsini Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411