Teisipäev, märts 5, 2013
 

Kuidas me Ahju saime

Ave Maria Mõistlik / Vikipeedia
Haritud lugeja märkab pealkirjas muidugi kohe viga – ahi kui nimisõna kirjutatakse ju väikese tähega!
Aga ei ole viga – siinkohal on tegu pärisnimega, täpsemini – perekonnanimega, veel täpsemaks minnes – luuletaja isikunimega. Täisnimega Eda Ahi.
Esimest korda nägin-kuulsin seda toona 20aastast tüdrukut paar aastat tagasi ETV luulesaates. Kuulsin midagi väga alliksaarelikku: “…jah, küllap olen varasemast parem…”. Kohe meenus: “Olen paremalt kolmas. Varemalt olin kolmandast parem. Miks, ei tea keegi…” /Alliksaar/. “Jälle üks epigoon,” mõtlesin ma, “aga hästi loeb.”
See hästilugemine tuli mulle taas kõrvu päris novembri lõpul 2012 raadio kaudu. Pani end kuulama. Ja sisu oli ka taga. Luuletused kuulatud, järgnes žüriiliikme Piret Bristoli kommentaar: “Eda Ahi debüütkogu “Maskiball” võitis tänavuse Betti Alveri debüüdipreemia. Tema luule­kogus on nõtke keelega ja hea vormitajuga luulet, mille puhul on oluline autori oskus ja võime kasutada riimi. Võib tõesti arvata, et kuna Eda Ahi raamat on üsna tillukene, õhukene, et kuidas ta siis konkureerib paksude romaanide ja tuntud esinejatest luuletajatega nagu seda on Chalice ja Marko Mägi. Küllap sai määravaks kirjanduslik tase. Ja Alveri auhinna puhul pole vähetähtis ka alverlikkus.”
Kuna tulemas oli 121212 Maailmalõputäiskuuluulefestival, otsisin vastse laure­aadi üles ja küsisin, kas ta sooviks ka tulla. Ta soovis. Aga siis hakkasin mõtlema, et tegelikult on tüdruk nii hea interpreet, et kannaks välja omaette õhtu. Pealegi oli festivalikava juba ülegi koormatud. Ma vormistasin oma kutse ümber, ehk siis küsisin, kas ta oleks nõus mõnel teisel korral tulema. Ta oli.
Ja nüüd ongi see kord käes: neljapäeval kell 17.30 on meil Ave Vita! kohvilauas kohtumine selle võluva noore olendiga. Ehk siis saame temast ka rohkem teada, kui eelmisel aastal autasustatud luulekogukesest
“Maskiball”, mis ilmus noorte kirjandusajakirja Värske Rõhk raamatusarjas Värske Raamat kümnenda köitena ja mille ma otsekohe ka endale Magnuse ärist soetasin. Vaadake, ehk on neid seal veel – saate autogrammigi küsida.

AVE ALAVAINU

P.S. Neljapäevaõhtu on kohvi­lauaga, prii, ja algab selle pärast kell pool kuus, et töölttulijad saaksid töölt otse tulla ja teatrisseminejad saaksid veerand enne seitset kultuurimajja minna.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411