Neljapäev, märts 28, 2013
 

Jää sundis kaugelt kallast kaema

Loots Mati Voogla läks Lehtma sadamast väljunud kaubalaevalt teisele, sissetoomist vajavale 114meetrisele kaubalaevale Volgo-Balt 195 üle teisipäeva, 19. märtsi õhtupoolikul. Kiirelt muutunud ilmastikuolude tõttu ei pääsenud aga sadamasse tulla tahtnud laev enam kai äärde. “Äkiline ilmamuutus ja ei saanudki enam edasi sõita,” selgitas kolmeks päevaks laevale lõksu jäänud loots.
Lehtma sadama sissesõidutee merepoolse osa sulges põhjani ladestunud jää, mille pressis kokku tugev tuul. Meri oli jääd täis kaldast umbes kahe kaabeltau ehk 370 m ulatuses. “Eks seesama jää segaski laeva teed, survet jääpankadele tekitas kirde-põhjakaare suhteliselt tugev tuul,” selgitas Lehtma sadama juhataja Vello Heinmets.
Voogla tõdes, et jääl on alati rohkem jõudu kui laeval. “Sõitsime natuke tagasi vabasse vette ja jäime sinna ankrusse, Kärdla paistis, sest olime sadamast vaid pooleteise meremiili kaugusel,” kirjeldas ta olukorda.
Tuule nõrgenemise järel hakkas laev reede hommikust läbi jää pressima. “Kuusteist tundi rammisime, et sadamasse pääseda,” ütles Voogla, kes kaubalaeva pardal jõudis kaldale alles laupäeva öösel kella kahe paiku. “See on minu töö ja selliseid ootamatusi merel ikka juhtub,” ütles Voogla juhtunut kommenteerides.
Lehtma sadama juhataja sõnul pole tänavusel talvel kauba­laevad ilmastiku tõttu reidil ankrus seisnud, kõik alused on ikka sadamasse sisse saanud.
Viimati blokeeris jää sadama sissesõidutee seitse-kaheksa aastat tagasi. Küll aga on paar karmi talve paksu jääkihi alla kaanetanud kogu sadama akvatooriumi.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411