Teisipäev, märts 19, 2013
 

In memoriam Olev Ott 22. veebruar 1948 – 23. veebruar 2013

Harda Roosna | Hiiu Leht
Neljapäeval tuli kurb teade Rootsist – päev pärast 65. sünnipäeva lahkus meie seast õpetaja ja teadlane Olev Ott…
Ta kasvas üles Rootsis, kuid tema esivanemad olid pärit Emmaste vallast Külakülast. Erialalt oli ta rootsi keele filoloog ja töötas enam kui 30 aastat Rootsis gümnaasiumiõpetajana. Viimastel aastatel pühendus ta uurimistööle ja oli õpetajaameti kõrvalt ka Tartu ülikooli doktorant.
Tema sulest ilmus 2010. aastal põhjalik uurimustöö “1941. aasta küüditamine Eestis. Katse selgitada lünka Rootsi ja Norra kooliõpikutes”, mida Ott esitles ka Kärdlas.
Autor, Eesti pagulaste järeltulija Olev Ott analüüsis oma raamatus küüditamise ja massirepressioonide teemat Eestis kõige laiemas tähenduses. Ajendi selleks sai ta siis, kui märkas, et aastatel 1950–2000 Rootsis ilmunud ajalooõpikutes käsit­letakse küüditamist ainult ühes. Ta võttis oma missiooniks teha laiale avalikkusele teatavaks, mis juhtus neil aastatel Eestis tegelikult.
Ta käis mitmel korral Hiiumaal küsitlemas tollaste repressioonide ohvriks langenud inimesi ja kavatses tulla selgi suvel. Olime temaga ühenduses meili teel, ka helistas ta mitmel korral ja otsis  kontakte inimestega, kes toimunut veel mäletavad.
Tal oli kindel plaan oma uurimustööd jätkata, nüüd jäi see kahjuks pooleli. Loodetavasti leidub keegi, kes jätkab tema missiooni, avada rootslaste silmi selle suhtes, milline saatus tegelikult tabas eestlasi Venemaa okupatsiooni aastatel ja rääkida okupatsiooniaastatest tõde, mis nii mõnelegi ei meeldi.

HARDA ROOSNA
peatoimetaja

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411