Teisipäev, veebruar 26, 2013
 

Kärdla ja Kõrgessaare alustavad ühinemisläbirääkimisi

Kärdla linnavolikogu võttis eelmisel nädalal vastu Kõrgessaare valla pakkumise alustada ühinemis­läbirääkimisi.
Kärdla linnapea Georg Linkov ütles Eesti Vabariigi 95. aastapäeva aktusel kultuurikeskuses, pakkumise vastuvõtmisest teatades, et juba neljandat liitumisettepanekut tehes on Kõrgessaare vald osanud ajas paremini ette näha kui teised ja ajaga kaasas käia. “Nad on leidnud, et koos oleme tugevamad,” ütles linnapea. Ta meenutas ka Vabariigi presidendi sõnu, kes ütles, et omavalitsused, mis liituvad või valmistuvad liituma, “ajavad õiget asja”.
Kõik hääletasid poolt
Kärdla linnavolikogu arutas neljapäevasel istungil Kõrgessaare vallavolikogu ettepanekut algatada haldusterritoriaalse korralduse muutmine läbi ühinemismenetluse ja alustada ühinemisläbirääkimisi. Kõik 13 volikogu liiget hääletasid otsuse poolt.
Linnavolikogu esimees Ivo Eesmaa ütles, et ühinejad on otsustanud protsessiga valmis jõuda veel enne sügi­sesi valimisi: “Protsessis osalejate hulgas on tunda tõsist soovi edaspidi koos jätkata, see on kindel. Kui rahvas ühinemist toetab, siis viiakse see ka edukalt lõpule ja pärast sügisesi valimisi on Hiiumaal neli omavalitsust. Kui ei, siis jätkatakse endisel viisil ja olen üsna kindel, et mõne aja pärast proovitakse uuesti.”
Ühises juhtkomisjonis esindavad Kärdla linna voli­kogu esimees Ivo Eesmaa, volikogu aseesimees Tiit Harjak, volikogu liikmed Anton Kaljula, Reet Kokovkin ja Ants Vahtras, linnapea Georg Linkov ja linnasekretär Helika Villmäe.
Valda esindavad ühiskomisjonis volikogu esinaine Aili Küttim, volikogu liikmed Artur Valk ja Mati Kiivit, vallavanem Jaanus Valk ja vallavalitsuse liige Katrin Sarapuu.
Kohtumised ametlikuks
Eesmaa ütles, et seni toimunud mitteametlikud kohtumised muutuvad nüüd ametlikuks, valmistatakse ette ühinemisleping ja esitatakse see mõlemale volikogule arutamiseks.
Kõrgessaare vald tegi Kärdla linnale ettepaneku alustada kahe omavalitsuse ühinemismenetlust
8. veebru­aril. Ettepaneku kohaselt moodustatakse Kõrgessaare valla ja Kärdla linna baasil uus haldusüksus, mis koosneb ühise piirita haldusterri­tooriumitest.
Ühinemisettepanekust kaugemale on saare omavalit­sused jõudnud vaid korra, 2005. aastal. Toona kogunesid ühinemisläbirääkimiste laua taha kõik viis omavalitsust. Pärast esimest koosolekut astus kõrvale Emmaste vald. Valdkondlikud ühinemiskomisjonid, finants- ja õiguskomisjon käisid koos ka pärast
Emmaste kõrvalejäämist, kuid siis protsess soikus.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411