Reede, veebruar 15, 2013
 

Kalakiri Jõeranna külast

Erakogu
Käisin nädalavahetusel maal. Esimese asjana avasin pisut jääd ja pildilt on tulemus näha. Need kalad on oma saatusega leppinud.
Allika juures, kuhu ma kalu tassisin, oli näha vilgast elu. Hea seegi. Ega kõike ei jõua päästa ja kaitsta.
Keskkonnaametniku vastus oli etteaimatav. Kahjuks tegutsetakse alles siis, kui kitsaskohtadele viidata ja jama käes. Kas mäletad mõnda korda, kus keskkonnateemalised küsimused on asjaosaliste endi poolt tõstatatud? Ega vist. Ja väga ebamugav on kui keegi võtab teema üles ja lisaks valitsemisele sunnitakse vastutama. Tuleb hakata vabandusi, õigustusi või hoidku selle eest, vastumeetmeid rakendama. Aga vaja on ju abi ja lahendusi.
“Kuna tegemist on peaasjalikult samasuviste või kahesuviste noorkaladega,“ kirjutab keskkonnaametnik. Pildil nähtu viitab, et ega nad ikka päris hästi ei tea siiani, mis toimub. Tikutoos on 5 cm, ahven 15–16 cm. Nii nagu kattis eelmisel kevadel hukkunud täismõõdus kala ojakaldaid kordub sama ka sel kevadel.
Mis puutub jõe süvendamisse, siis see ei ole õige väljend. Jõgi ja suudmeala tuleb hoopis puhastada setetest. Ega jõgi ei pea olema sügavamal kui meri, aga selle alumine ots on täis settinud biomassi ja vee valgala on sellega seoses laienenud laiale alale. Sellistes tingimustes tekib vooluvee taseme langusega lõks, kust kala ei saa normaalselt jõe ja mere vahel liikuda. Õigem oleks need ummistunud kohad puhastada ja tekitada kitsam jõesäng. Kitsama sängi korral on veevool kiirem ja ka madalama veetaseme korral jätkub piisavalt vett, et kala saaks merre tagasi.
Selline vana tarkus: kui kevadise sulaga tänaval vee voolamist jälgid, tõmba kannaga vagu ette ning vesi hakkab kohe oluliselt kiiremini voolama ja tõmbab ka külgedelt sulalund oma vooluga kaasa. Ega sellepärast kraav sügavam pea olema. See ei ole ju mingi eriline raketiteadus. Usun, et iga laps on seda kogenud.
Täna on Jõeranna sillalt hästi näha, et maa pool on kitsas jõesäng puhas, kiire vooluga ja setteid ei teki. Sillalt mere poole on aga tekkinud ummistused, veevool on hajali ja aeglane, jõkke sadestub biomass ja suue kasvab kõrkjat täis.
Sula on praegu ojas veed voolama pannud ja kiirema vooluga kohtades jää avanud. Kui mõni veeelanik jäi veel hinge, siis hetkel on tal võimalus vabadusse pääseda.

Tervitades VELJO

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411