Teisipäev, veebruar 26, 2013
 

Andrus Kivirähki fantaasiamäng Kärdlas

VAT TEATER / Siim Vahur
Neljapäeval, 7. märtsil kell 19 saab Hiiumaa publik Kärdla kultuurikeskuses kaasa elada Anton Hansen Tammsaare kirjandusteoste tegelaste Karini ja Pearu kauaoodatud kohtumisele – lavale jõuab VAT teatri fantaasiamäng “Karin ja Pearu”.
Autor Andrus Kivirähk on toetunud näidendi loomisel A. H. Tammsaare loomingule. Lisaks romaaniseeriale “Tõde ja õigus” on seal aimata motiive teostest “Vanaisa surm” ja “Tähtis päev”, kuid sellele vaatamata on tegu iseseisva teosega, milles on äratuntavad Tammsaare elulised ja igavikulised küsimused.
Autor tutvustab oma lugu nii: “Tammsaare Karin ja Pearu – esimesel pilgul ei seo neid tegelasi justkui mitte miski. Kuid tegelikult on nad omal kombel hingesugulased. Ikka ihkavad ja otsivad nad meeleheitlikult midagi uut ega soovi leppida olemasolevaga. Nad tahavad mängida ja elust rõõmu tunda, mitte Paaside kombel tööd tehes ja vaeva nähes vaguralt armastust oodata. Nemad tahavad kõike ja kohe ning nende armastus on nii suur, et viib trammi alla või kõrvetab hinge surmani. Tammsaare ei lase Karinil ja Pearul kordagi kohtuda. Meie anname neile selle võimaluse.”
Tuletagem meelde, et Karin ajab oma asju “Tõe ja õiguse” IV osas, Pearu peamiselt I ja V osas. Ka Eesti teatrilavadel aegade vältel kehastatud Karinitel ja Pearudel pole lastud omavahel suhelda, ent Kivirähki näidend tõestab, et hingesugulaste kohtumine on lavaaega väärt.
A. H. Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino on lavastuse kavalehel kirjutanud nõnda: “Kuigi tegelased räägivad Tammsaare sõnadega, on näidendis ette tulev olukord väljamõeldis, intrigeeriv mäng. Mõlemad tegelaskujud on Tammsaare loomingus n-ö narritüüpi tegelaste esindajaks. Mida see tähendab? Üldiselt tähistab narr tavatu ja kerglase käitumisega inimest. Seda võib öelda ka Pearu ja Karini kohta: nende käitumises on omajagu kergemeelsust. Kuid narrilikkuse sügavam sisu seisneb muus. Selle meelelaadi kaudu võib argiellu tungida ettearvamatute tagajärgedega sündmusi, mis annavad tõuke edasistele protsessidele. Selles seisneb ka Karini ja Pearu (ning tegelikult veel mitme Tammsaare tegelase) roll, isegi omalaadne missioon. Kivirähk on pannud Karini ja Pearu otsima imet, teistsugust elu ja maailma. Neid ei rahulda tavaline argipäev, mõistusele allutatud olmeline maailm. Siin on üks kirjanik väga peenelt tajunud teise kirjaniku poeetikat, sest Tammsaare on nii Pearust kui ka Karinist teinud tegelased, kes on selle maailma provotseerijad, ettearvamatuse ja irratsionaalsuse kehastajad.”
Loo lavastaja on VAT teatri kunstiline juht Aare Toikka, lisaks VAT teatri näitlejatele Katariina Undile ja Meelis Põdersoole mängib lavastuses külalisena kaasa Raivo Trass. Lavastuse kunstnik on Kaspar Jancis.

TIIU TALVIST
VAT Teatri turundusjuht
REKLAAMTEKST

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411