Reede, november 16, 2012
 

Telemeditsiin juba toimib

Ida-Tallinna keskhaigla neuroloog Toomas Toomsoo teatas, et Hiiumaa haigla kompuutertomograafi avamispeol välja lubatud telemeditsiini lahendus on juba loodud ja esimene seansski tehtud.
Haigla intensiivravipalatisse on üles seatud kaamera, mikrofon ja valjuhääldi ning sel on ühendus Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogidega.
Vintsutamine jäi ära
Haigla peaarst Gennadi Aavik rääkis, et nädal tagasi hospitaliseeriti haiglas insuldikahtlusega patsient. Kiirabiarst andis haiglasse telefoni teel teate sellise diagnoosiga haige saabumisest ja patsiendi kohalejõudmise ajaks olid kõik vajalikud spetsialistid juba haiglas ootevalmis. Koheselt, trombolüüsiks veel sobival ajal, tegid meditsiini­töötajad patsiendile kompuutertomograafi uuringu ja vereanalüüsid. Õnneks uuringu­tulemus insuldi diagnoosi ja trombolüüsi teostamise vajadust ei kinnitanud.
“Protsess piirdus kiirete uuringutega ja nende alusel neuroloogi otsusega. Patsiendi asjatu ja kallis lennutransport jäi ära, samuti ka transpordiga kaasnevad vintsutused,” loetles Aavik uue diagnostikavõimaluse plusse.
Peaarst tunnustas, et haigla töötajad tegutsesid väga operatiivselt ja on selle eest kiidusõnu teeninud. Väga kasulik oli ka võimalus protsessi käigus konsulteerida pealinna arstiga.
Telemeditsiini süsteem sai töökorda ja seda katsetati kuu aega tagasi.
Telemeditsiin jõudis väikesaartele
Novembri algul tuli uudis, et nüüd said ka püsiasustusega väikesaared, Kihnu, Ruhnu ja Vormsi, telemeditsiinivahendid.
Erinevalt Hiiumaa haiglast, kus kõik muud vahendid olemas ja juurde oli vaja vaid videokaamerat, on seal tegemist välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavate diagnostikaseadmetega, mille hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja labori­seadmed.
Need võimaldavad saarel olevatel esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda Põhja-Eesti regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid konsulteerivale arstile. Laboriseadmete abil saab teha kiiranalüüse, mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Kusjuures arst näeb kaamera vahendusel ka sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.
Kasutusel oleva aparatuuri abil saab konsulteeriv arst otsustada, kas abivajaja võib jätta koju või kui tema seisund on kriitiline, juhendada kohapealset abiosutajat tegutsema seni kuni saarele saabub mandrilt kiirabibrigaad.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411