Reede, november 23, 2012
 

Hiidlene turul elektert ostmas

Oh herm hoitku – üks tähtis tärmiin jövab iga peevaga ikke lisemale ja lisemale. See tärmiin ehk täht aeg aa 10. detsember. Enne seda peeva ma pea korra turul käima. Äi äi – mitte Kärde turul. See uus turg aa hulga tähtsam ja see tehtekse lahti täpselt uue aaste humigu. Aga kui sa seelt kohe midagid osta tahad, siis sa pead nüid enne kümnendamat kuu peeva uue kauba müijaga kääd lööma.
Jo sa muistad, et see kaup aa elekter. Äi noh – äga kedad äi ähvarda meitelt elektert ee vetta. Nee traadid, mis meite kodu tuppa joosved, jeevad nena nagu preegud aa ja nende peremees jeeb samati endiseks. Aga seda valgust ja sojut ehk energiat, mis nende traatide ehk vörgu kaude tuleb, vöib meite oma tahtmist mööda andma hakata hoopis tükkis möni teina virma.
See tore küll, aga neid virmasid aa oma tosina jägu. Igal ühel oma paketid – nagu neid hüitakse. Nende vahel valimine võib muidu targa inimese täitsa jäburaks ajada. Ma ole keik infu kanalid läbi sorind, aga targemaks pole saand.
Elektri virma valimine aa preegud nagu pörsast kottis ostmine. Sest kui mool pole paberi peel köruti kirjes keikide pakettide hinnad ja lepingu tingimused, siis ma vöi ise oma leiva künasse sorista – nagu üteldakse.
Kas sölmida leping internettis, tilefoni teel vöi kauba pakkuja kunturis? Ja kudas saab kaubast lahti ütelda nenna, et trahvi maksma äi pea? Kas vetta kindel pakk, vehe natust kindel vöi puhas pörss. Aga sennel samusel pörssal või börsil aa see viga, et tikub herpsesti ülese ja alla köikuma. Täitsa önne mäng.
Oleks seda väärt, et ajaks ühe Pärnu maa mihe moodi omale tuule turbiini ülesse ja päneks päikse paneelid öue. Saaks ise omale paketi tehje, oleks töeline Münu Elekter!
Riik mängib nende pakettidega nagu kass hiirega, sest kallimaks leheb see särts nii kui nii.
Ma ise lugesi vatsebookidest, et keik riskid aa ikkegid meitel ehk tarbijatel, kis kogu tsirkuse lamba viisi määgides kinni maksab. Äi meite riik meid kaitse.
Muu seas – jo sa senne Hartale ka ikke oma all kirja oled annud. Äga meigid sii keik kannatlikku seltsi hiidlased pole.
Ehk ees pidi jövab siisgid veel seda värki vaata ja valida. Preegud heed elektri loosi önne. Äga sennel turul tingida äi anna, aga omale elektri müija otsimisel aa valik sünu, hee kaas hiidlene.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411