Reede, oktoober 26, 2012
 

Kas hundid või koerad?

Hiljuti tuli teade, et Läänemaalt leitud hundikutsikad olid nn huntkoerad ehk hundi ja koera ristandid. Küsisime spetsialistilt kas mõni niisugune võiks olla ka Hiiumaa lambamurdmiste taga.
Hiiumaalt on tulnud kummalisi signaale metsakutsude käitumise kohta ja küsitud kas lambaid murdsid ikka hundid või hoopis metsis­tunud koerad.
Esialgu, kui sellest, et Hiiumaal on taas hundid, veel eriti laialt ei teatud, räägiti palju kollasest koerast või koertest, kes ründasid põdralehma ja -vasikat merejääl ning puresid õuel ketis olnud koera.
Üks autojuht sai tuna­mullusel hilissügisel vaadata ja isegi pildistada autotulede valguses seisvaid noori hunte, kes autot huviga uurisid.
Hiljuti kirjeldas Kõpu poolsaarel Ojaküla lähedal metsas puid langetanud Harvesteri juht, kuidas noor hunt tükk aega ajas taga laasitavate puude latvu ega lahkunud kuigi kaugele ka kõva kolistamise peale.
Küsisime metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse uluki­seire osakonna juhatajalt Peep Männililt kas need juhtumid võiks tähendada, et ka Hiiu saarel leidub huntkoeri ja mida näitasid hukkunud lammastel olnud hammustusjälgedelt võetus DNA proovid.
Peep Männil ütles, et kõik murtud lammaste haavadelt võetud süljeproovid kogutakse kokku tänavu hilissügisel ja analüüsitakse järgmisel aastal. “Praegu ei ole mitte mingi­sugust alust arvata, et Hiiumaal elavad loomad oleksid ristandid. Möödunud aastal kütitud isendid olid ka hundid mis hundid,” kinnitas Männil.
Ta oletas, et põdraperet ja koera rünnanud loomad võisidki olla koerad. “Noored hundid aga võivadki olla väga uudishimulikud ja julged. Seda just siis, kui vanemad on kusagil eemal,” lisas ta.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411