Reede, august 3, 2012
 

Tüüri looming kõlas kodulinna kirikus

Harda Roosna | Hiiu Leht
Neljapäeval, 26. juulil ületati Kärdla kirikus, Hiiumaa aina mitmekesisemaks ja rikkamaks muutuvas suvises muusikaelus, taas üks teetähis – orkester esita Erkki-Sven Tüüri loomingut.
Erkki-Sven Tüür ütles kunagi Hiiu Lehele, et kuigi ta sooviks, et tema suurlooming kõlaks ka kodusaarel, on seda siin raske esitada, kuna orkestrit on saarele keeruline tuua ja pole ka selleks sobivat saali.
Lahkelt oma ruume muusika teenistusse lubavas Kärdla kirikus esitas Tallinna kammerorkester Jüri Alperteni juhatusel muude tippheliloojate loome kõrval ka meie oma maailmakuulsa Tüüri loomingut.
Koos orkestriga musitseerisid Dmitri Bulgakov oboel, Anton Dressler klarnetil, Roman Mints viiulil, Boris Andrianov tšellol ja Ksenia Bashmet klaveril.
Tüür tõdes pärast kontserti, et väike kammerorkester mahub Kärdla kirikusse suurepäraselt ja kõik musitseerisid väga kõrgel tasemel: “Kärdla kirikus, oma sünnilinnas, kuulata oma loodut on ikka väga südantsoojendav. Juba mitu aastat tagasi vestlesime festivali Hiiumaa Home­coming korraldajatega nendel teemadel ja püüdsime leida Eesti muusikutega natuke tõsisemat koostööd. Et see nüüd sellise väljundi on leidnud, sellest on mul ütlemata hea meel.”
Helilooja märkis, et teda heas mõttes hämmastab see, kuidas niisuguses, küllaltki väikeses kohas nagu Hiiumaa, on suvel nii palju kontserte ja kõigile jätkub publikut. “See kõneleb sellest, et on huvi ja vajadus sellise muusika järgi. Samas näitab ka seda, et kõike ei ole võimalik tõlgendada nii üheselt mustades värvides. Nagu meil räägitakse, et varsti viimane kui üks eestlane pühib üldse Eestimaa tolmu jalgade pealt ja läheb ära. Kuidagi on inimestel ressurssi tulla head muusikat kuulama. Võib olla rasketel aegadel leitakse selle jaoks isegi rohkem võimalusi, et leida midagi, mis hinge ülendaks. Ja see on minu meelest igati kiiduväärt.”
Pianist Anne Tüür lisas, et talle meeldis väga Ksenja Bashmeti esitus: “Tal oli väga raske ja väga fantastiliselt ette kantud Šostakovitši klaveripartii – see oli väga hea ja kogu kontsert oli väga võimas!”
Festivali korraldava fondi Vozvraštšenije juhataja Dmitri Bulgakov ütles pärast kontserti, et tema tunded ja emotsioonid on suured, eelkõige seepärast, et täitus üks unistusi musitseerida koos Eesti muusikutega: “Igatsesin selle järele kõik need aastad, mil me festivali korraldanud oleme. See oli väga tähtis meie jaoks ja loodame, et nende jaoks ehk ka huvitav. See, et me nüüd ühinesime Kristeli [organist Kristel Aer – toim] ja orkestriga oli minu jaoks unistuse täitumine. Kahtlemata pole lihtne tuua orkestrit saarele, kuid kõik aitasid, eriti Tallinna filharmoonia direktor Marko  Lõhmus.” Samuti tunnustas ta ettevõtja ja kultuurimetseen Enn Kunila ja Selveri panust, Eesti suursaadiku Marina Kaljuranna toetust ning Ermo Mäeotsa väsimatut tööd festivali Hiiumaa Kojutulek rahastuse hankimisel ja projektide kirjutamisel.
Bulgakov nimetas Home­coming festivali teist kontserti ka programmi mõttes eriliseks, kuna esitusele tulid mõned helitööd, millest ta isegi ei osanud unistada, et need kõlavad siin. “Bachi mängides mõtlesin isegi korraks: “Uskumatu, ma mängin seda Hiiumaal!” ja see mõte liigutas mind,” tõdes Bulgakov.
Ta rääkis, et väldib aastast-aastasse toimiva projekti puhul, millel on juba oma nägu ja stiil, järske muutusi, kuid nimetas nii orelikontsert kui keelpilliorkestri kaasamist õnnestumiseks.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411