Reede, august 24, 2012
 

Õnnepalu “Vennas” võitis peapreemia

Erakogu
Eesti teatri agentuuri ja rahvusvahelise teatrifestivali Monomaffia koostöös toimunud mononäidendite võistluse peapreemia võitis Tõnu Õnnepalu näidend “Vennas”, mis räägib kahe hiiu venna elusaatusest.
Õnnepalu monodraama “Vennas” põhineb kirjadel ja dokumentidel, mis autor leidis ühe Lääne-Hiiumaa talu aidast ja pööningult.
Õnnepalu, kes taas ringiga Hiiu saarele tagasi jõudnud rääkis, et kirjad olid selle talu aidas, mille ta endale koduks ostis. “Ma ei oskagi öelda miks see on nii, et ma jälle siin olen – ilmselt on see saatus,” nentis Õnnepalu.
Kahe venna saatus
“Vennas” räägib kahe venna – Hiiumaal elava Willemi ning Ameerika Ühendriikidest kirju saatva Jakobi – loo ja elu läbi väikese ja suure maa sõdade ja sündmuste.
“Oma traagika on nende kahe venna, kahe meremehe elus kindlasti. Jakob jäi esimese maailmasõja ajal Ameerikasse ja Hiiumaale enam kunagi tagasi ei saanud. Ta on küll uhke, et on ameeriklane ja teeb bisnist. Bisnis aga ei lähe alati hästi ja vahel vaevab ka koduigatsus,” rääkis autor.
Nii näiteks laseb Jakob vennal endale Hiiumaalt “männaseemneid” saata, et Ameerikas ikka ei kasva need õiged “männad” ja ta tahab need oma kodu juurde maha külvata. Willem elas oma elu lõpuni Hiiumaal. “Kummalgi vennal järeltulijaid ei olnud, ilmselt seepärast jäid vedelema ka kirjad,” oletas Õnnepalu.
Esimene auhind konkursilt
Õnnepalu ütles, et tegemist on peaaegu, et esimese korraga kui ta oma kirjatöö võistlusele saatis. Enamasti on ta saanud preemiaid oma valmisteoste eest ilma konkurssideta. Eelmine konkurss jäi ülikooliaega kui ta ühel tõlkevõistlusel osales.
Autor nimetas tunnustust väärtuslikuks ja rääkis, et osaleda otsustas, kuna dramaturgia on tema jaoks uus valdkond, kus ta varem kätt proovinud pole. “Ka mono­tüki asi oli üsna segane värk, seepärast saatsingi, et saada tagasisidet,” selgitas autor. Ta avaldas lootust, et ehk tunneb keegi valminud näidendi vastu huvi ja toob selle ka lavale.
Konkursil 46(!) mononäidendit
Näidendivõistluse žürii esimees Sven Karja ütles, et võistlus on terves eesti näitekirjanduse üldpildis toonud kaasa lausa väiksemat sorti murrangu. 46 mononäidendit on juba arvestatav hulk, et saaks rääkida ühe draamaliigi teemadest ja tendentsidest.
Samuti üllatas žüriid võistlusnäidendite žanriline kirevus: komöödia, tragöödia, pihtimus, sotsiaalne satiir, estraad, kirinäidend, ulme.
Esile tõstis Karja ka seda, et kui tavapäraselt kipub näidenditekstides ning ka laval olema meesrolle kordades rohkem kui naiste omi, siis seekord oli ligemale pool teksti­dest mõeldud naisnäitlejale. Ja muidugi avanes mitu üllatust ka autoriümbrikke lahti lõigates.
Näidendivõistlusi on Eesti teatri agentuur (varem Eesti näitemänguagentuur) korraldanud 1995. aastast.
Žürii koosseisus Sven Karja (esimees), Alo Kõrve, Kaie Mihkelson, Triinu Ojalo ja Aare Toikka otsustas välja anda ühe peapreemia kõrval ka kolm preemiat, mille pälvisid Raivo Kütt “Kellukavälu”, Kristel Leesmend “Tund aega et hinge minna” ja Eva Samolberg “Tangent universum”.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411