Reede, august 3, 2012
 

Maavanem: Ükski kivi ei kerki tõstmata

Jaanus Kõrv | Hiiu Leht
Kolmapäeval oli Hiiu maavanemal Riho Rahuojal esimene tööpäev. Hommikul oli tal sissejuhatav kohtumine kollektiiviga ja üsna kohe peale seda andis värske maavanem intervjuu Hiiu Lehele.
Maavanem ütles, et esimeste kuude jooksul ta maavalitsuse töötajate osas mingeid muudatusi ei planeeri. “Tahan põhjalikult kõikide inimestega rääkida, vaadata, kuidas nad motiveeritud on, milliseid ülesandeid täpselt täidavad. Kui seejärel peaks tekkima vajadus muudatusi teha, eks me siis aruta läbi ja need ka teeme.”
Kõige tähtsamaks nimetas Rahuoja koostööd saare omavalitsustega. “Sellega tahan ma kohe tegelema hakata, et selgitada, millised on omavalitsuste ootused maavalitsusele ja kuidas meie koostöö organiseeritud võiks olla,” ütles ta.
Teise tähtsa asjana nimetas ta maakonna arengukava koostamist. “Arengukava peab valmis saama, et kõigil tekiks ühtlustatud pilt sellest, mida me soovime,” selgitas maavanem.
Tahan seista Hiiumaa huvide eest
Rahuoja ei nõustunud väitega, et maavanem on vaid järelevalve teostaja. “Üks on see, mis seadusesätetes maavanema ülesannetena kirjas. Mu kallid kolleegid sotsiaalministeeriumist panid koos siseministeeriumi töötajatega kokku maavanema infojuhi käsiraamatu, kus on 135 lehekülge seadusest tulenevalt ülesandeid, mis maavanema pädevuses on. See on päris põnev lugemine. Kuid maavanema roll on paljuski ka maavanema kujundada ehk hiidlaste ütlemist mööda “Ükski kivi ei kerki tõstmata”. Et midagi liiguks, peab seda liigutama. Seepärast ei näe ma võimalust, et oleksin vaid järelvalve teostaja. Pigem võiks maavanema roll olla erinevate osapoolte, alates kohalikest omavalitsustest ning lõpetades ettevõtjate ja mittetulundusühingutega, koostööle kutsuja ja korraldaja. Minu roll on Hiiumaa huvide ja inimeste eest seismine, et Eesti riik saarel toimiks ja avalikud teenused, alates tervishoiust lõpetades transpordiga, mida riik võimaldab kõigile, oleksid kättesaadavad ka hiidlasele.”
Maavanem ütles, et Reformierakond talle otsest nõudmist erakonna liikmeks astuda esitanud pole, kuid juttu sellest on olnud. “Eks neil mingid lootused tulevikus ole, et mina ka neile kuidagi kasulik saan olla,” oletas Riho Rahuoja.
Pere veel mandril
Maavanema abikaasa Tiina jätkab praegu veel tööd Tallinnas, haigekassas, kuid mõlemad loodavad aasta lõpuks talle Hiiumaal tegevust leida.
Rahuojadel on kaks last. Vanem tütar Kertu töötab Tallinnas ja koos abikaasaga ehitavad nad Hiiumaale maja. Noorem tütar Riinu õpib praegu residentuuris. Hambaarstikutse ta juba sai, aga nelja aasta pärast peaks temast saama näo- ja lõualuu kirurg.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411