Reede, juuli 6, 2012
 

Tüüri ooper “Wallenberg” etendub taas Saksamaal

Maailmas laialt tuntud Eesti helilooja Erkki-Sven Tüüri ooper “Wallenberg” etendub juulis Saksamaal Badeni riigiteatris Karlsruhes.
Pärast Dortmundi esietendust 2001. aastal, on see juba teine kord, mil see antifašistlik ooper Saksamaal lavale tuuakse.
Esimene etendus on laupäeval, 7. juulil, järgmised 11., 13. ja 18. juulil.
Tegemist pole tavalise
ooperilavastusega, kuna ooperietendustega kaasneb lisaks ulatuslik näitus Raoul Wallenbergi elust ja tööst ning hulk huvitavaid kohtumisi.
Tänavu augustis möödub 100 aastat Rootsi diplomaadi, saja tuhandete Ungari juudi päästmisaktsiooni juhi Raoul Wallenbergi sünnist.
Sel puhul teevad tund enne 7. juuli esietendust teemasse sissejuhatuse Wallenbergi uurijad Christoph Gann ja Jens Hensel. Iga etenduse lõpus viivad avaliku arutelu läbi lavastaja Tobias Kratzer ja peadramaturg dr Bernd Feuchtner, koos erinevate külalistega: dr Bettina Stangneth, raamatu “Eichmann Jeruusalemmas” autor (11. juuli), kunstiajaloolane dr Tanja Schult ja meediaõppejõud dr Christiane Heibach (13. juuli) ja dr Mirjam Wenzel Berliini Juudi muuseumist (18. juuli).
Wallenberg vahistati 17. jaanuaril 1945, kui Nõukogude väed vallutasid Budapesti. Ta viidi Moskvasse, kus ta väidetavalt suri vangistuses 1947. aastal. Tema surma asjaolud on siiani ebaselged. Mõne kaasvangi väitel oli ta elus veel 1950ndatel.
Erkki-Sven Tüür, kes osaleb Badeni esietendusel ütles Hiiu Lehele, et Wallenberg ja tema elatud elu äratavad temas sügavaid tundeid: “Inimene, kes kriitilises situatsioonis oma heaolu ja eluga riskides püüab päästa ohusolijate elusid, väärib sügavat imetlust ja lugupidamist. Ja kurbust tekitab teadmine tema siiani selgusetuks jäänud kadumisest ja surmast; saatuse ebaõigluse markantne näide.”
“Wallenbergi” peaosas laulavad Tobias Schabel ja Lucas Harbour, dirigent on Johannes Willig, lavastaja Tobias Kratzer, lavakujunduse ja kostüümid on loonud Rainer Sellmaier.
Lutz Hübneri libretole loodud kahevaatuseline ooper räägib Rootsi diplomaadist Raoul Wallenbergist, kes päästis Saksa koonduslaagritest 100 000 juuti. Ooper esietendus 2001. aastal Dortmundi ooperiteatris. Rahvusooperis Estonia oli ooper esmakordselt laval 2007. aastal, Dmitri Bertmani lavastus pälvis Eesti Vabariigi kultuuripreemia ning teatri aastaauhinna muusikalavastuste alal.
Erkki-Sven Tüüri antifašistlik ooper “Wallenberg” valmis 2001. aastal Dortmundi teatri tellimusel. Estonias saab ooperit taas näha järgmise aasta juunis.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411