Teisipäev, juuli 17, 2012
 

Ooper mahtus Kärdla kirikusse

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Reedel sai Hiiumaal esmakordselt jälgida ooperit – väikeses Kärdla kirikus etendus Soome-Eesti ühisprojektina valminud Camille Saint-Saënsi “Samson ja Dalila”.
“Eks ma lootsin, et ettekanne õnnestub, sest meil oli juba varasemalt kolm kogemust Soome kirikutest olemas,” ütles pärast etendust Hiiumaa kammermuusikapäevade üks korraldaja Aet Ratassepp.
Samas muretses ta enne etendust, kas ooperi kammerkoosseis, lauljad ja tantsijad, ikka Kärdla kirikusse mahuvad. Pole ju kiriku altariesine kuigi suur. Juba aprillis käis ta kirikuruume mõõdulindiga mõõtmas. “Üks lavaosa ei mahtunudki bussi ja tegelikult oli see hea, sest mängijad polnud nii kokku surutud,” ütles Ratassepp.
Akustika mõttes aga on Kärdla kirik suurepärane. “Siin oli hea mängida ja laulda, solistid on rahul ja õnnelikud,” kinnitas Ratassepp.
Juba 21 aastat ooperis töötanud Ratassepp on Soome muusikuid varemgi saarele esinema toonud. “Hiiumaa on salapärane koht ja kõik Soome muusikud olid nõus oma puhkuse ajal tulema siia esinema,” selgitas ta.
Uudne võimalus
Nn päris ooperis on 70liikmeline orkester ja 60liikmeline koor, lisaks solistid ja tehnika ning dekoratsioonid. “Kes selle kõik kinni maksaks, aga kammerkoosseisuga on võimalik ooperit siiski esitada,” selgitas Ratassepp.
Ooperi “Samson ja Dalila” kirjutas Soome helilooja, dirigent, pianist ja laulja Ville Matvejeff spetsiaalselt kirikutes ettekandmiseks. “Mõtlesin, et võiks ju sama etendust esitada ka Hiiumaal,” ütles Ratassepp, kes aastaid Helsingi rahvusooperi orkestris viiulit mänginud.
Ta lisas, et kuigi ooperi nn väiksema venna ettekanne on odavam, sai ka selle Hiiumaale toomine teoks vaid tänu võimsale toetajale Enn Kunilale. “Tänu temale üldse julgesime Hiiumaa kammermuusikapäevade raames sellise sammu ette võtta,” nentis Ratassepp.
Enn Kunila ütles, et Hiiumaa kammermuusikapäevade korraldajad Aet Ratassepp ja Mart Ernesaks suutsid teda köita oma tohutu energiaga ja kiindumusega muusikasse.
Ta lisas, et see, millele õla alla paned, peab ka endale meeldima. “Nii nagu ma ei ole ostnud ühtegi kunstiteost enne seda nägemata, nii tutvusin ka põhjalikult esitamisele tuleva ooperiga,” ütles Kunila.
“See oli suurepärane ja nauditav etendus – nähtu ja kuuldu ületasid kõik ootused,” ütles ta pärast ooperi ettekannet Kärdla kirikus.
Kaks bassi Kärdla kirikus
Kunila märkis, et Hiiumaal pole hea akustikaga suurt saali ja siin saab klassikalist muusikat mängida ainult kirikutes. Seega oli ooperi esitamine kontsertettekandena ainus variant.
Kui Saaremaa ooperipäevadeks püstitatakse selleks puhuks eraldi lava, siis hiidlastel ilmselt ei ole mõttekas naabreid jäljendada. “Teeme oma võimaluste piires, aga teeme hästi,” ütles Kunila.
Ettevõtja ja kultuurimetseen, kes nimetab ennast Hiiumaa patrioodiks kutsus kõiki reedel, 27. juulil Kärdla kirikusse, kus laulavad bassid saarlane Ain Anger, kes praegu töötab Austrias Viini riigiooperi solistina, ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia lauluprofessor ja osakonnajuhataja maailmakarjääriga Jaakko Ryhänen Soomest.
“Mõlemad on siin juba laulnud ja hiidlaste südame võitnud,” kinnitas Enn Kunila.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411