Reede, juuni 1, 2012
 

Saarlaste Eysysla laulukummardus hiidlastele

Erakogu
Ärksad lauluinimesed Saaremaalt ehk kammerkoor Eysysla lauljad võtsid juba talvel nõuks, et selle hooaja lõpetame Hiiumaal. Saab ju naabrite juures nõnda harva käidud, kõik sõidud viivad ikka suurele maale tavaliselt.
Ega see kahe saare vaheline kultuurivahetus väga vilgas praegu ole, seepärast on just paras aeg natuke hoogu juurde anda. Mõte mõeldud, võtsime kontakti kohe õige hiidlasega, kes meid rõõmuga Orjakusse Tuulekala festivalile esinema kutsus.
Meil on plaanis kaks esinemist. Kuna talvega omandatud repertuaar on mitmenäoline, siis teemegi kaks täiesti erinevat kontserti.
Laupäeval, 2. juuni kell 13 algab Pühalepa kirikus kontsert “Mu süda, ärka üles”, südamlik ja hingekosutav muusika mille nimilaul on pärit just Pühalepa kihelkonnast.
Sama päeva õhtul kell 18 oleme juba Tuulekala festivalil Orjakus, kus tulevad esitamisele lustakamad lood folgist-popini.
Meil on kaasas Kuressaare muusikakooli õpetajad Karlis Saar, kes mängib trompetit ja inglisarve ning Katre Roolaht saadab meid klaveril.
Kammerkoor Eysysla (loe: eisüsla) on asutatud aastal 1988. Koori nimi on vanim teadaolev Saaremaa nimetus Skandinaavia saagadest. Kammerkoor on 29liikmeline üksmeelne ja kokkuhoidev lauluseltskond ning Kuressaare Kultuurikeskuse rahvakultuurikollektiiv. Praegu on kooril käsil 23. tegevusaasta. See pole just aukartustäratav iga, kuid piisavalt pikk, et välja laulda oma kindel koht Kuressaare ja kogu Saaremaa koorilaulu maastikul.
Koori dirigendiks on muusika­pedagoog Veikko Lehto. Koori juhatamine on töö, mida saab teha ainult hinge ja südamega, sest kõige suurem tasu selle eest on hingekosutav ja kaunikõlaline laul. Veikko on lisaks ka Saaremaa poistekoori pikaajaline dirigent ja üks Saaremaa koorilaulu traditsioonide eestvedajaid. Viimasel Saaremaa laulupeol oli ta kunstiline juht.
Koori repertuaar on olnud aegade jooksul väga mitmepalgeline – eesti ja teiste maade klassikaline muusika ning  rahvalaulud, vaimulik koorimuusika, kaasaegne helilooming ja suurvormid. Sekka lihtsamaid ja lõbusamaid laulukesi.
Kontsertreisidega on käidud korduvalt Soomes ja Saksamaal. Ja muidugi laulupeod toimuvad meie osalemisel. Südamest tulev laul on kõikjal südamlikult ja soojalt vastu võetud. Tõsine, kuid huvitav ja rahuldustpakkuv on olnud Kuressaare kooride ja Saksamaa Ahrensburgi noorte sümfooniaorkestri  koostöö. Kahel korral on selgeks õpitud suurvormid Franz Shuberti missa ja Antonio Vivaldi Gloria, mida esitati nii Ahrensburgis kui ka Kuressaares.
Saaremaa on meil risti põiki läbi lauldud. Hiiumaal oleme aga vaid üks kord käinud. Nüüd, kus Kärdla end laulupealinnaks laulnud ja Ott Eurovisoonil tublilt esinenud, on eriti suur rõõm ja au just Hiiumaal järjekordne lauluhooaeg kokku võtta. No kus siis veel kui mitte laulupealinna saarel!

ANU HIIUVÄIN
Kammerkoor Eysysla nimel

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411