Reede, mai 11, 2012
 

Mälestusmärgi avamiseni kaks nädalat

Jaanus Kõrv | Hiiu Leht
Palju aastaid kestnud töö rajamaks Teises maailmasõjas hukkunud hiidlastele mälestus­märki hakkab jõudma lõpule.
Juba kahe nädala pärast, 25.mail, toimub pidulik ava­tseremoonia koos mitmete üritustega. Suur tänu Otto Mägile ja Heino Kerdele, kes aastaid mälestusmärgi rajamise eest seisid ja palju eeltööd ära tegid. Suur aitäh Harda Roosnale ja Hiiu Lehele, kes mälestus­märgiga seonduvat infot avaldades oma panuse andsid.
Poiss jõudis tagasi koju
Esmaspäeval, 7. mail saabus saarele tagasi Poiss ehk pronkssõdur, kes viibis talvekorteris Tartus. Sõduri paigaldus- ja viimistlustööd võtavad mõni päev aega, samuti on vaja teha veel haljastustöid. Pronkssõduri saabumisega sai mälestusmärk uue ilme ja annab kunstitööle hea aktsendi. Kuni piduliku avamiseni jääb sõdur varjatuks.
Mälestusmärgi avamis­üritused algavad 25. mail kell 10 piduliku jumalateenistusega Kärdla kirikus. Teenistusel mälestatakse ligikaudu 729 Teises maailmasõjas hukkunud hiidlast.
Veel 45 nime
Vaatamata pikaaegsele nimede kogumisele leidis Otto Mägi veel 45 hukkunu nimed Leo Õispuu raamatust “Eestlased vene sõjaväes 1940–1945. Estonians in Russian Armed Forces in 1940–1945”. Neid mehi praegu mälestusmärgil kirjas ei ole. Õnneks on seal ruumi ja nimed raiutakse hiljem samuti kivisse. Kui keegi teab veel sõjas hukkunuid, palume võtta ühendust linnavalitsuse või Otto Mägiga.
Pidu algab rongkäiguga
Kell 13.30 algab Keskväljakult rongkäik mälestusmärgi juurde. Rongkäigus näeme sõitmas sõjatehnikat, mängimas Emmaste puhkpilliorkestrit, marssimas kaitseliitlasi ja naiskodukaitsjaid, noorkotkaid ja kodutütreid, Savonlinna reservlasi ja Soome kaitseliidu pärandihoidjaid. Pealtvaatajad saavad rongkäiku vaadata kõnniteel seistes ning hiljem rongkäiguga liitudes. Ühiselt minnakse mööda Rookopli, Sadama ja Posti tänavat parki mälestusmärgi juurde. Seal saavad vanemad inimesed istuda.
Avatseremoonia viib läbi näitleja Raivo Trass. Laulma tuleb Tartu Akadeemiline Meeskoor. Mälestusmärgi õnnistamise viivad läbi peapiiskop Andres Põder ja metropoliit Stefanus. Tseremoonia ajal asetatakse mälestusmärgi ette pärjad maavalitsuse, Hiiumaa omavalitsuste jt ametiasutuste poolt. Eraisikute pärjad asetatakse tseremoonia lõpus. Eelnevalt saab pärgi hoida kiriku juures.
Peale avatseremooniat pakutakse laululava juures sõdurisuppi. Viime sõdurisupi pargi teise otsa põhjusel, et see ei segaks neid, kes soovivad mälestusmärgi juures vaikselt mõtiskleda. Ansambel Untsakad laulab sõdurilaule. Tutvuda saab relvanäitusega ja osta Otto Mägi raamatut “Hiidlased II maailmasõja lahingutes”.
Meeskoori kontsert
Kell 18 algab Kärdla kirikus Tartu Akadeemilise Meeskoori kontsert. Meeskoor tähistab tänavu tegevuse 100. aastapäeva.
Üritused on kõigile avatud ja tasuta. Ootame rohket osavõttu! See on võimalus tulla austust avaldama neile, kes Teises maailmasõjas võitlesid ja hukkusid.
Info parkimise, tänavate sulgemise jms kohta ilmub 18. mai ajalehes. Küsimuste korral palume pöörduda allakirjutanu poole telefonidel 463 6093 või 527 5995.

ANNELY VEEVO
Kärdla linnavalitsuse
teabe- ja projektijuht

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411