Teisipäev, aprill 24, 2012
 

Hiiumaa kalakoelmud hukas

MTÜ Hiiukala kutsub kokku Hiiumaa kalakoelmute teemalise ümarlaua reedel, 27. aprillil kell 13 Tuuru majas. Osalema oodatakse nii harrastus- kui kutselisi kalureid ning kalandusega seotud teadlasi ja ametnikke.
MTÜ Hiiukala juhatuse esimees Heino Kalmus ütles, et Hiiumaa kalakoelmute olukord on väga halb. Seda on näha nii kalameeste saakidest kui kuulda kogenud kalurite omavahel räägitud juttudest. “Väinamerest on säinas ja särg praktiliselt kadunud,” nentis Kalmus.
Ta loetles üles veekogud, kus need kalad varem kudemas käisid: Luguse, Suuremõisa, Vaemla jõed ning kõige suurem, Käina laht. Ühtegi neist ei pääse kala enam kudema. Jõesuudmed on kinni kasvanud ning Käina lahe sissepääsud sulgesid kudema tulevatele kaladele veetaseme regulaatoritega looduskaitsjad, kes kümme-viisteist aastat tagasi hakkasid lahe veetaset mõjutama. “Käina laht oli üks suurimaid kalakoelmuid, aga nüüd on seal ainult koger ja kiisk,” kinnitas Kalmus.
Hiiu Leht kirjutas aprilli algul kinnikasvanud suudmega Jõeranna jõest, kus sel kevadel hukkus väga suur hulk kalu. Lehe küsimustele vastates ütles keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman, et ametil lihtsalt ei jagu tööjõudu, et kinnikasvavate jõesuudmetega tegelda. Tema soovitus oli, et kalakoelmute taastamist võiks toetada Euroopa kalandusfond, mille toetusi Hiiumaal jagab MTÜ Hiiukala.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411