Teisipäev, veebruar 21, 2012
 

Keskharidust saab Käinas ka pärast gümnaasiumi sulgemist

Haridus- ja teadusministeeriumi on juba pikemat aega survestanud kohalikke omavalitsusi gümnaasiumivõrku koomale tõmbama. Eile oli Hiiumaal ministeeriumi asekantsler Kalle Küttis, kes uuris kui kaugele asjaga jõutud on.
Kuigi algul ei tahtnud ei Hiiumaa kooli- ega omavalitsusjuhid koolide liitmisest või sulgemisest kuuldagi, on nüüd ka Hiiumaal sõlmumas kompromiss: Käina kooli juurde jääb Kärdla gümnaasiumi õppekoht ja keskhariduse andmine Käinas jätkub.
Kalle Küttis, kellele seda esitleti hindas plaani üsna mõistlikuks, kuid ta lisas, et ministeerium annab sellele hinnangu alles pärast seda kui koos on kõigi 15 maakonna gümnaasiumite tulevikuplaanid.
“Kokkusaamine oli konstruktiivne, oli tunda, et asja on arutatud ja plaane peetud ning kokkulepe on olemas. See võib olla üks variante,” ütles Küttis ja viitas, et lõplik lahendus jääb siiski Hiiumaa omavalitsuste liidu ja maavalitsuse otsustada.
Kokkusaamisega oli rahul ka Hiiu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ermo Mäeots:  “Mis mulle kõige rohkem meeldib, on see, et tekkinud on reaalne koostöö ja Hiiumaa hariduse integreeritud mudelisse on kaasatud kõik koolid.”
Maavalitsuses peetud gümnaasiumivõrgu teemalisel ühisnõupidamisel tuli osalejatel vastata ka asekantsleri küsimusele, kas uut gümnaasiumi nähakse pigem omavalitsuse või riigi omandis olevana. Mäeots ütles, et teda hämmastas, kuidas kõik osapooled ilma varasema kokkuleppeta kinnitasid, pigem võiks see olla omavalitsuse kui riigikool.
Mäeots teatas ka ministeeriumile, et pigem soovitakse Hiiumaal kohaliku omavalitsusele kui riigile kuuluvat gümnaasiumi, kuna riigi kohalolek ääremaadel on väga tähelepandamatu.
Nõupidamisel osalesid Kärdlast Kaidi Nõmmerga, Käinast Ilmi Aksli ja Üllar Padari, kahe gümnaasiumi direktorid Ene Urman ja Ivo Eesmaa. Maavanema kohusetäitja Piret Sedrik ning maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna töötajad Ermo Mäeots ja Ivi Remmelg. Lisaks oli kaasatud Hiiumaa ametikooli direktor Ülo Kikas.
Kantsler ütles, et vastavalt ministri lubadusele külastas ta kõiki maakondi, et sõlmida eelkokkulepped gümnaasiumivõrgu ümberkujundamiseks. Veebruari lõpuks kavatseb ministeerium esitada gümnaasiumivõrgu kokkutõmbamise kava, mis pannakse kokku omavalitsusliitude ja maavalitsuste ettepanekute alusel.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411