Teisipäev, veebruar 28, 2012
 

Käina volikogu otsustab homme Hiiumaa tuulepargi saatuse

Käina vallavolikogu annab kolmapäevasel istungil oma vastuse tuuleparkide teemaplaneeringu pikale­veninud kooskõlastusringil. Tõenäoliselt tuleb otsus jaatav.
Detsembri ja jaanuari volikogus vallavolinikud Hiiu maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringule kooskõlastust ei andnud, kuna nõudsid võimalikele tuuleparkidele 30 MW ülempiiri. Esialgu kohtas volinike soov vastuseisu, kuid 31. jaanuaril tuli planeeringu tellijalt, Hiiu maavalitsuselt kinnitus, et volikogu nõutud parandusettepanek on planeeringusse sisse viidud.
21. veebruaril kinnitatud eelnõus on kirjas, et Käina vallavolikogu otsustab: 1. kooskõlastada tuuleenergeetika teemaplaneering Hiiu maakonnas arvestades muuhulgas Hiiu maavalitsuse 31. jaanuari “kirjas nr 12-2/30-3 toodud parandusettepaneku sisseviimist planeeringusse”.
Tuulepargiks sobilikud alad leiti Käina valla Nõmmerga küla maadel. Need on Hiiumaal ainsad kohad, kuhu saab rajada suurt maismaa tuuleelektrijaama, kuna saare ülejäänud omavalitsused, Emmaste, Kõrgessaare ja Pühalepa vallavolikogud neid oma maadele ei lubanud.
2009. aastal algatatud nelja maakonna, Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Pärnumaa tuuleenergeetika teemaplaneering käsitleb suuri, kuni 250 m kõrgusi ja alates 500 kW võimsusega tuulegeneraatoritest ehk tuugenitest, koosnevaid tuuleelektrijaamu. See tähendab, et sellest väiksemate tuulegeneraatorite püstitamine on ka mujal võimalik.
Hiiu Leht küsis, kes Käina vallavolinikest annab nelja maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringule kooskõlastuse, kes mitte? Neli vallavolinikku toetas tuulepargi rajamist, kaks oli vastu, üks erapooletu ja üks alles kaalus oma otsust. Viis saadikut ei olnud paar nädalat enne otsustavat hääletamist kujundanud seisukohta, kas anda tuulenergeetika teemaplaneeringule kooskõlastus või mitte.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411