Teisipäev, veebruar 14, 2012
 

ELF räägib Kõpu mereala loodusväärtustest

Reedel esitleb Eestimaa looduse fond (ELF) Kõpu poolsaare ümbruse merealal tehtud uuringuid, millega koguti infot sealsete loodusväärtuste kohta.
Huvitavamad leiud
Kõpu poolsaare ümbruse mereala suviste kalastiku uuringute käigus püüti teiste hulgas ka kalaliik, mis seni ei olnud Eesti vetes veel Tartu ülikooli teadlaste seirepüünistesse jäänud. Tegemist oli Atlandi ookeani põhjaosa ühe tähtsama töönduskala makrelliga (Scomber scombrus L.). Seda parvedes rändavat merekala leidub küll ka Taani väinades, kuid idapool Läänemeres kohtab teda harva.
Samuti avastati Kõpu uurimisalal Eesti Punases Raamatus nimetatud liigid nagu nolgus (pildil), meripühvel ja merihärg.
Põhjaelustiku ja elupaikade uuringute käigus leiti huvitavaima liigina pruunvetikas (Punctaria tenuissima L.). Seda liiki leiti Eesti vetes esmakordselt. Tavaliselt kasvab ta teistel nn peremees­taimedel.
Kõpu uuringute käigus viidi esmakordselt ELF’i mere inventuuriprojektide raames läbi ka nahkhiirte uuring, et anda hinnang nahkhiirte lennuaktiivsusele mere kohal. Uuringu tulemusena vaadeldi rannikust eemal mere kohal lendamas mitut nahkhiireliiki.
Kõpu mereala uuesti kaitse alla?
Inventuuri eesmärk oli katta uuringutega Kõpu poolsaare lähiümbrus ning koguda bioloogilist infot ala kohta, mis varem kuulus Läänemere kaitsealade võrgustikku (Baltic Sea Protected Areas), kuid lülitati sealt välja seetõttu, et puudus info antud ala loodusväärtuste kohta.
ELFi projektijuht Ele Vahtmäe ütles, et kokkuvõtvale seminarile ootavad uuringute tegijad  kohalikke elanikke, kes tahaksid teada, mis nende koduukse all meres leidub. Samuti on oodatud kõik keskkonnateemadega tegelevad või nendest huvitatud inimesed.
“Hiiumaal on viimasel ajal palju räägitud ka meretuuleparkidest. Meie projekt küll nii kaugele merre ei ulatunud, et oleks katnud tuuleparkide jaoks planeeritud alad, kuid ehk on võimalik ka antud teemal mereuurijatega mõtteid vahetada,” pakkus Ele Vahtmäe.

Kõpu mereala inventuuri lõpuseminar algab reedel, 17. veebruaril kell 13 Kärdlas sihtasutus Tuuru seminariruumides.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411