Teisipäev, jaanuar 31, 2012
 

Toomas Paap juubeldas koos ENSPOga

Eesti saarte noorte puhkpilliorkester tähistas nädalavahetusel kahe kontserdiga dirigent Toomas Paabi 60. sünnipäeva.
Ühendorkester oli nädalavahetusel laagris Emmaste põhikoolis. Seekord 33st mängijast koosnenud orkester andis dirigendi auks esimese kontserdi laupäeval Kärdlas, teise täpselt sünnipäeva päeval ehk pühapäeval Emmastes.
Kärdla kultuurikeskuses tund aega kestnud meeleolukas kontsert lõppes tugeva aplausiga ja orkester kostitas kuulajaid lisapalaga. Kui Kärdlas olid abiks ka kultuurikeskuse lauljad ja tantsijad, siis Emmastes sai orkester hakkama oma jõududega.
Pillipisik lahti ei lase
Pärast Kärdla kontserti ütles Paap, kes Emmastes puhkpillimängu edendanud juba pea 17 aastat, et laps või nooruk, kes orkestris aastajagu mänginud, enam kõrvale ei jää.
Juubilar ise hakkas rinna­alti ja trompetit mängima juba viiendas klassis. Tema põhipill on  tromboon, kuid ka kõiki vaskpille oskab ta ise noortele muusikahuvilistele õpetada. Klarneti- ja saksofonimängu aitas Emmaste lastel selgeks saada muusik Avo Tamme. Nüüd tunneb dirigent suurt heameelt uute mängijate, Siim Liigi ja tema flöödiõpilaste üle. “Varem pole Emmaste orkestris nii ilusa kõlaga pille nagu flööte olnudki,” kiitis Paap. Ta lisas, et tegeleb puhkpillimänguga kuni jaksu jätkub.
Orkestritapoleks pidudel värvi
Kontserdist osa saanud Hiiumaa rahvakultuurispetsialist Helle-Mare Kõmmus kinnitas, et puhkpilliorkester on igale paikkonnale, ka Hiiumaale väga vajalik. “Puhkpillimäng pakub rõõmu ja nendeta oleksid meie laulupeod tunduvalt vaesemad, ka poleks orkestrita võimalik sammuda rongkäigus mürtsuva muusika saatel,” ütles Kõmmus.
Tema hinnangul on Toomas Paabis midagi sellist, mis toob juba väiksed poisid muusika ja pillimängu juurde. “Kuigi ma ei tea, milline töö on selle ilusa mängu taga, võin seda aimata. Orkestris tehtud töö, seejuures omandatud muusikaarmastus, esinemiskogemused ja ühine musitseerimisrõõm rikastab mängijaid,” lisas Kõmmus.
Orkestris teist aastat süntesaatorit mängiv Anna-
Maria Altmäe rääkis, et nende juhendaja on nõudlik ja temas on kõike nii parasjagu. “Eriti kuri ta ka pole,” ütles tüdruk, kelle vend Johannes-Markus mängib orkestris sama kaua trompetit.

Toomas Paap ja ESNPO
• Tänavu pälvis dirigent Toomas Paap Kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgrupi preemia “Tänu ja kummardus”.
• Eesti saarte noorte puhkpilliorkester (ESNPO) loodi 2009. aastal.
• Orkestris mängivad Emmaste, Kärdla, Orissaare ja Kuressaare puhkpilliorkestrite mängijad.
• Dirigendid on Matis Männa Kuressaare linnaorkestrist, Karlis Saar Kuressaare muusikakooli puhkpilliorkestrist, Toomas Paap Emmaste põhikooli puhkpilliorkestrist ja Mart Roots Kärdla muusika­kooli puhkpilliorkestrist.
• Orkestris on 45 liiget. Ühisorkestrina saadakse kokku neli korda aastas. Vahepealsel ajal käivad proovid nii Kärdlas, Emmastes ja Saaremaal.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411