Reede, jaanuar 6, 2012
 

Millist tuge vajavad lapsevanemad?

Eelmisel aastal kutsus Hiiumaa lastekaitseühing ellu projekti “Teadlik ja oskuslik lapsevanem”.

Südantsoojendav on, et kõik Hiiu maakonna omavalitsused on projekti esimeses faasis õla alla pannud.

Projekti rahastavad EestiŠveitsi koostööprogrammi Vabaühenduste fond ja Kodanikuühiskonna sihtkapital.

Tahtsime teada, kuidas lapsevanem end Hiiumaal tunneb, seetõttu küsitlesime kõikides omavalitsustes kooliealiste laste vanemaid. Selgus, et suur osa lapsevanemate rõõme ja muresid olid seotud kooliga. Oluline punkt oli koostöö ja suhted õpetajaga. Kui suhted olid toetavad ja lahendusi otsivad, olid lapsevanemad ka lootusrikkad. Kui aga suhted kooli ja lapsevanema vahel olid keerulised, koges vanem veel suuremat muret, lootusetust, abitust ja nõutust.

Intervjuudest koorus välja ka usalduse teema. Vanema ja lapse vaheliste usalduslike suhete puhul leidsid vanemad, et kui isegi on muresid, küll neist koos üle saadakse. Kuid samas rääkisid ka usalduse kaotamisest. Sellistel juhtudel kogesid teismeliste vanemad noore mõjutamisel tunnet, et “mitte miski ei aita”. Lapse ja vanema suhetes omab usaldus lapse kasvades aina suuremat kaalu. Teismeeas on on usaldus pea ainuke vahend, millega noort mõjutada.

Vanemliku kompetentsi olemasolu või puudumine määrab lapse edasise käekäigu. Pidev trauma: kehaline karistamine, stress, hääleline agressioon – riidlemine, karjumine, ema ja isa omavahelised halvad suhted ning halb suhe lapsega mõjutab lapse aju arengut. Seetõttu on parem neid olukordi ennetada, mõelda, kuidas tulemuslikult, last kahjustamata, käituda kui enda lapse käitumises miski talumatu tundub.

Kui lähedus ja usaldus on lapse ja vanema vahelistes suhetes kaduma läinud, saab seda aegamööda taastada. Vanemal on vaja ennast tunda ja usaldada. Mida paremini üks ema või isa iseennast tunneb, seda enam on ta teadlik olukordadest, kus tal on kalduvus käituda suhteid kahjustavalt. Kõikides suhetes on oluline enda tunnete väljendamine. Täiskasvanu ülesanne on väljendada oma tundeid last solvamata ja süüdistamata ning õpetada seda ka lapsele.

Koolitused lapsevanematele

Iga inimene vajab toetust ja tuge nii inimesena kui ka oma erinevates rollides. Seepärast plaanib HLÜ korraldada lapsevanematele toetus- ja enesearengukoolitusi. Enesearengu ja toetusgruppide raames viiakse läbi koolituspäevi, kus lahendatakse ülesandeid ja räägitakse lähedussuhtes olulistest teemadest: kontakt, usaldus, lähedus, lapse areng ja selle toetamine, toetuse küsimine jne. Tehakse ka nende teemadega seotud praktilisi harjutusi, teatavasti on õppimine läbi kogemuse kõige tõhusam. Koolituspäevade korraldamisega alustame 2012. a oktoobrist.

Hiiumaa teavitamis ja nõustamiskeskus HUPS korraldas nii 2010. kui 2011. aastal teematube lapsevanematele. Pooleteist tunni jooksul käsitleti mõnd teemat: kuidas lapsega mängida, kui arvuti on majas, kuidas hoida koolirõõmu jne. Teematubadesse olid alati oodatud inimesed nii Kärdlast kui ka kaugemalt.

Meie intervjueeritud lapsevanemad hindasid saadud kogemust igati vajalikuks, kuid märkisid ka seda, et mitte igaühel pole võimalik õhtuks paariks tunniks Kärdlasse sõita. Tänavu sügisest aitab HLÜ koos HUPS-iga korraldada teematube ka Pühalepa, Emmaste, Käina ja Kõrgessaare vallas.

Abiküsimine – märk hoolimisest

Abi toetust ja nõu ei pea küsima minema hiigelsuure probleemi ees seistes, vaid juba palju varem. Vahel on vaja saada kinnitust oma arvamusele või käitumisele, vahel lihtsalt teadmist mõne kasvamisega kaasaskäiva seaduspärasuse kohta. Küsimusi ja dilemmasid kogevad laste kasvatamisel kõik vanemad. Pole kedagi, kes kohe teaks ideaalseid vastuseid kõikidele muredele ja küsimustele. Sellepärast otsimegi paremaid võimalusi, kuidas lapsevanematele tuge ja jõustamist pakkuda ning julgustame toetust küsima.

 

Projekti infopäevad tulekul

Lähemalt tutvustame lapsevanemaid toetavaid koolitusi ja teematube kõikidele huvilistele.

12. jaanuaril kell 14 on Kärdla linnavalitsusesse oodatud spetsialistid kogu Hiiu maakonnast.

12. jaanuaril õhtul kell 17.30 oodatakse HUPS-i Kärdla, Uus tn 2b lapsevanemaid ja peresid. Räägime toetus- ja enesearengu koolituspäevadest, teematubadest. Lisaks teeme läbi ühe praktilise ülesande.

Hiiumaa lastekaitseühing

HLÜ visioon on olla turvalise ja lapsesõbraliku kogukonna eestvedajaks saarel. Ühing on läbi aastate ja mitmete projektide seda visiooni ka ellu rakendanud, olgu nimetatud puuhobuprojekt või mullused koolieelikute suvelaagrid.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411