Reede, detsember 30, 2011
 

“Viimane tants” varsti eesti keeles 

Foto: www.preposition.nu
Kas keegi Hiiu Lehe lugejaist mäletab veel Berndt Nilssoni? Tema rootsikeelne raamat, milles juttu ka Hiiu saarest ja selle elanikest, ilmus tänavu juuni algul. Loodetavasti ilmub see eestikeelsena järgmisel aastal.

Hiiu Leht teatas 2009. aasta märtsis, et keegi Gotlandilt pärit rootslane, endine ajakirjanik, kirjutab Hiiumaa oma naljaraamatusse. Tsiteerides toonast uudist: “Ojamaal/Gotlandil elav Berndt Nilsson (70) sõitis kolmeks nädalaks Hiiumaale, et siin valmis kirjutada oma järjekordne raamat. Ta on Hiiu saarel esmakordselt ja sattus siia n-ö näppu kaardile pannes.”

Nilsson kogus Kärdlas materjali raamatuks, mille peategelane on vana mees, kes kaotanud abikaasa, muutub veidrikuks ja kiindub väga oma kukkedesse-kanadesse. Ta teeb pingutusi selleks, et neid paremini mõista ning näeb unes, et kusagil Läänemeres on Hiiu saar, kus korraldatakse kanade keele kursusi. Otsekohe võtab ta oma kuke kaasa ja sõidab kohale. Muuseas, Nilssonil endal on samuti kanad ja uhke kukk Pekka, kes Ojamaal üsna kuulus.

Nilsson, kes oma ajakirjanikuelus kasutas lisanime Bison, peatus toona Nordtoodri hotellis, kirjutas Gahwa kohvikus ja külastas muuhulgas ka Hiiu Lehe toimetust.

Nüüd on raamat “Viimane tants” valmis. Selle andis välja Gotlandil elav Mart Marend oma kirjastuses Preposition, raamat trükiti Tallinna raamatutrükikojas.

Nilsson rääkis, et ajakirjanduse vastuvõtt raamatule oli hea ja kirjastajal on plaani järgmise aasta algul lasta see eesti keelde tõlkida.

Kärdlale ja “Kanaomanike keelekoolile” on raamatus pühendatud rohkem kui üks peatükk ja kõik, kes toona Nilssoniga kohtusid, võivad end raamatutegelaste seast avastada.

Praegu kogub Berndt Nilsson materjali, et kirjutada raamatule järg. Mart Marend oli jõulupühadeks Ojamaalt ära sõitnud ja temaga kontakti ei õnnestunud saada. Loodetavasti juhtub see järgmisel aastal.

Hiiu Leht avaldab katkendi Bernt Bison Nilssoni raamatust “Viimane tants” (“Sista dansen”) Liina Siniveeri tõlkes

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411