Esmaspäev, oktoober 30, 2006
 

Hiidlene reegib

“Kui tahad olle hiiu meeld,
siis öpi tundme hiiu keeld!”
VALTER VOOLE
Sii nurkas saad lugede Hiiu Lehe hiiukeeltseid jüttusi. Mei loodam, et mei vanad söbrad Partsi Peeter, Küla Karla, Saare Luule ja teisedkid oma möteid meitega jägama hakkaved. Senne lisaks katsum vahest möne uudise ka hiiu keelde panne.
Hiiu keele sönaraamandud veel pole ja sennepärast mei tahaks kangeste, et tei meitele hiiu keele sönasi ja hiiu moodi ütlemisi saadaks. Nendele, kis ühna mihesti sönasi saatved, maksam mei natust vehe honuraari ka.
Mei adress aa: hiiuleht@www.hiiuleht.ee vöi Vabrikuväljak 1, 92411 Kärdla.
Kärde linna pilt aa sii körves sennepärast, et pilditegu aal reekist hiidlest veel keik hiiu keeld. Ega kehelkondas oli oma keel. Reikis ja Emastes oma, Käinas ja Pöhelbes oma. Ainuld Kärdel räägidi köiki hiiu murdeid segamisti.
Hiiu keele uurija Paul Ariste kirjudas kolmekümnetel aastadel sedas: ” Kärdla keeles on ühte sulatatud mitmesuguseid murdeelemente ja ühiskeele nivelleeriv mõju on õige suur”. Jüst naat präät terve Hiiumaal – änam ei tee egakorra vahetkid kust kehelkondast keegid aa ja eesti keel tungib ka herpsaste peele.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411